ФОРУМ БУШКРАФТА И ПРЕЖИВЉАВАЊА
Препоручујемо вам да се пријавите, или региструјете (уколико већ нисте).

Fallkniven A1

Go down

Fallkniven A1

Порука by grujicnikola on Thu 17 Nov 2011 - 11:28

E na bushcraft treningu na Goču je Sale doneo jedan svoj A1, pošto ga sale koristi za sve i svašta, od kopanja do sečenja hrane, nož nije kao iz izloga.
To mi je dalo malo više slobode da ga isprobam jedno 2 dana, jer nisam pristalica one prakse da se nož kritikuje ili hvali tako što ga uzmete u ruke na 15 minuta i izdeljete neku zelenu granu.

Dakle, naoštrio sam ga ponovo i otpočeo testiranje, radio sam sve i svašta, evo nekih mojih impresija i zaključaka koje sam doneo na osnovu tog mog "maltretiranja" noža.

-Falkniven A1
Saletovo gledište: Sale koji ima sasvim drugačiji koncept izlazaka u prirodu kaže da mu se odlično pokazao, on uz njega nosi i jednu malu Moru. A1 koristi za sve od kopanja korenja do pravljenja zaklona i spremanja vatre!

Moje gledište: Ja sam više vezan za sekiru do 1kg (moja je teška 1080gr) i nož tipa EnZo Badger (koji nosim), to je ono bez čega ja ne idem u prirodu i što mi završava 100% poslova bez velikog zamaranja i nepotrebnog trošenja energije. E sad, dva dana sam nosio A1 i shvatio da je to 40% nož, 40% sekira i 20% satara, sve u svemu nisam imao ništa kompletno od ova tri navedena alata. Kao nož je predebeo za neko prezizno i lako sečenje, kao sekira je isuviše lak i oduzima mnogo više energije da bi se odradio neki manji posao, o cepanju drva da ne pričamo, kao satara može da koristi samo kod nekog većeg kasapljenja krupnije životinje, ono što bi mi želeli i što gledamo u raznim emisijama sa tematikom bushcrafta , ali se za to kod nas ide u zatvor. Tako da sam zaključio da je to 400grama nefunkcionanog tereta u rancu ili za pojasom! Naravno to je moje gledište, jer moj koncept izlaska u prirodu zahteva teže ali i preciznije radove od onoga što mi Fallkniven A1 može ponuditi.
Fallkniven noževi su veoma kvalitetani i pouzdani noževi, napravljeni od dobrog materijala, jedina zamerka je malo mekša gumena drška, pa mora da se pazi. Međutim sam koncept noža A1, po mom mišljenju, daje veoma malo u odnosu koliko se para treba izdvojiti za njega.

Međutim upotreba noža zavisi i od samog koncepta i načina izlaska u prirodu, ovo je moj subjektivan zaključak, možda se nekom drugom pokazao kao odličan alat. Po mom mišljenu ljubitelji Fallknivena bi kao idealnu kombinaciju za bushcraft ali i za duže izlaske u prirodu, mogli da spoje F1 i manju sekiricu.

Ipak u Srbiji nema prašuma u kojoj ti treba nešto poput mačete, već malo i ko žilet oštro sekirče, to je ono što nijedan stariji čovek u selu, pa ni moj deda nije bio izuzetak, ne ispušta iz ruke kad pođe u imanje, naravno tu je i neizbežan kalemarski nožić!!!

avatar
grujicnikola
Admin

Broj poruka : 152

Назад на врх Go down

Re: Fallkniven A1

Порука by Levi on Thu 17 Nov 2011 - 22:35

Fallkniven A1 je koncipiran da bude za sve, a u isto vreme ni za šta.
Ako imaš samo jednu alatku kod sebe za sve poslove, A1 je pravi izbor. Ali nije specijalizovan ni za jedan posao određeno.
Kod ovakvog alata kompromisi su neizbežni!

Materijal rukohvata je takav da dobro apsorbuje udarce i bude toplotna izolacija izmađu šake i metala. Savršeni materijali ne postoje pa je ova guma mekana i podložna habanju. Postoji opcija za kupovinu golog sečiva za one kojima se ova guma ne sviđa.

Mišljenja sam da je A1 verovatno najbolji nož za ono za šta je koncipiran.
avatar
Levi
Vodnik

Broj poruka : 30
Lokacija : Planeta Zemlja

Назад на врх Go down

Re: Fallkniven A1

Порука by Srpski Vuk on Fri 18 Nov 2011 - 4:58

Možda meni se takodje svidja ali je kod Borisa iz Ipasa malo skup!

Srpski Vuk
Major

Broj poruka : 249
Godina : 48

Назад на врх Go down

Re: Fallkniven A1

Порука by Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму