ФОРУМ БУШКРАФТА И ПРЕЖИВЉАВАЊА
Препоручујемо вам да се пријавите, или региструјете (уколико већ нисте).

Izbor noža za boravak u prirodi!!!

Go down

Izbor noža za boravak u prirodi!!!

Порука by grujicnikola on Fri 25 Nov 2011 - 9:35

U ovom podforumu o noževima pisalo se veoma malo o izboru noževa i razlozima zbog kojih ih nosimo u prirodu.
Hajde malo da popričamo o tome!

Svako od nas ima bar u nekim detaljima različit koncept izlazaka u prirodu, samim tim i izbor opreme se od pojedninca do pojedinca.

Postavite slike svog noža i navedite razloge zašto baš on!!!
avatar
grujicnikola
Admin

Broj poruka : 152

Назад на врх Go down

Re: Izbor noža za boravak u prirodi!!!

Порука by igida88 on Thu 16 Feb 2012 - 14:11

Користио сам бови нож фирме ИМПА - Земун. Могу да кажем да је био солидан. Дрвена дршка ергономски обликована, дугачка и широка оштрица, дебљине око 4мм. Мислим да је дужина била око 20цм, а ширина око 3цм.
Однос квалитет-цена је био добар. Послужио је, мада мислим да би био бољи да је био у верзији са неким угљеничним (резним) челиком. Овај је био нерђајућа верзија и, по мени, мекши и у употреби је имао чудан шупаљ, зврндајући звук, као да ће да пукне. Није се осећала његова снага и компактност при ударцима у дрво и томе слично. То сам схватио када сам узео у руке ,,Треил Мастер'' од фриме Колд Стил. Одмах схватите шта је то НОЖ. Сада бих волео да га имам, али... Једнога дана можда и скупим парице за то и набавим га и то из САД директно, јер је тада најјефтинији.
Сматрам да уз главни нож треба да се има и још један мањи или на склапање, опет пристојне величине.
На жалост немам снимак горе поменутог ножа, али ако негде ископам било нож, било снимак изложићу га да видите.

Функција главног ножа би требало да покрије потребу да се; направи склониште, пресече дебља грана или дебљи канап, исцепа дрво, одбрани од зверке. Може да послужи и као врх копља у лову, али мислим да на тај начин можемо само да га оштетимо или неповратно изгубимо, тако да на ово можете да заборавите.
Други нож или помоћни, би био ту за драње дивљачи, транжирање меса уловљене дивљачи, прецизније послове углавном, а можда и за храњење уместо виљушке. На крају крајева послужиће као резерва у случају губитка или оштећења главног ножа и зато тај помоћни нож не сме да буде мали склапајући перорез, већ поштена склапајућа или несклапајућа комадешка метала са одличним карактеристикама.
Колико сам прочитао, видео и причао са људима, фирме које предњаче су: Cold Steel и Buck. Мада има и неких руских изведби врло квалитетних ножева, а који по односу цена-квалитет могу у потпуности да задовоље потребе било ког заљубљеника у боравак у природи; случајно или намерно.
Ево два линка који би могли да Вас упуте у ову предивну тему, мада верујем да многи већ одавно знају за ове сајтове:

http://www.ipas.rs/unikati.html

http://www.lukovi.in.rs/Knives.html
avatar
igida88
Vojnik

Broj poruka : 12

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму